Dieta francuska

dieta francuska - szybkiediety.pl

Dieta Cohena

Dietę francuską stworzył Jean-Michel Cohen, a więc najsłynniejszy specjalista ds. żywienia we Francji. Dieta jest ułożona w taki sposób, aby po zakończeniu kuracji odchudzającej osoba mogła powrócić do normalnej diety bez obaw o efekt jo-jo.

Dieta Cohena, bo tak również jest ona nazywana ze względu na jej autora, składa się z trzech etapów odchudzania. W środkowej fazie jest to dieta białkowa. Efekty jej stosowania to przede wszystkim szybkie pozbycie się nadwagi, a po zakończeniu diety powrót do normalnego sposobu odżywiania bez żadnych skutków ubocznych.

Komu zalecana jest dieta francuska?

Z diety francuskiej skorzystać powinni przede wszystkim ci, którzy od lat są na diecie i walczą z nadwagą, jak i osób, którym udało się schudnąć, ale padły one ofiarą efektu jo-jo. Na dietę Cohena postawić mogą również ci, którzy chcą stracić na wadze, a przy tym nie narazić się na wahania masy ciała.

Zasady diety paryskiej

Dieta francuska czy paryska to również dieta bez węglowodanów, która trwa dwa miesiące. W tym czasie osoba podejmująca walkę o swoją sylwetkę przechodzi przez trzy fazy odchudzania, a więc Café, Bistro i Gourmet.

* Faza Café

Ta faza przeznaczona jest dla osób zdrowych, a to dlatego, że narzuca ona dość rygorystyczny reżim dietetyczny. Dlatego część osób z niej rezygnuje i przechodzi do kolejnej fazy. Sama faza Café trwa od 8 do 10 dni, w których trakcie do organizmu dostarczanych jest tylko 700-800 kalorii dziennie. W związku z tym tempo chudnięcia jest bardzo szybkie i sprowadza się nawet do 0,5 kg na dzień. Logiczne jest więc, że dieta francuska, jak i dieta Dukana, jadłospis ma dość rygorystyczny. Spożywać należy tylko posiłki niskokaloryczne, najlepiej zupy, koktajle czy purée. Konieczne jest też dostarczanie do organizmu poprzez preparaty magnezu i multiwitamin.

Co istotne po tej fazie nie należy wracać to normalnej diety, gdyż grozi to efektem jo-jo. Po jej zakończeniu przejść trzeba do fazy Bistro, którą zainicjować można w każdej chwili, kiedy to nie damy rady ukończyć fazy Café.

* Faza Bistro

Faza Bistro jest szybka i tylko trochę mniej restrykcyjna od fazy Café. Dzienna liczba kalorii wynosi tam od 900 do 1000 kcal. W tej fazie w ciągu trzech tygodni schudnąć można do 5 kg. Jest to dieta białkowa. Jadłospis powinien być tutaj nastawiony na posiłki bogate w białko oraz błonnik. Również i w tej fazie przyjmować należy preparaty multiwitaminowe oraz magnez.

* Faza Gourmet

Ta faza jest stosowana do momentu uzyskania docelowej masy ciała, co średnio trwa około miesiąca. Autor diety opracował tutaj pięć stylów jadłospisów, a więc classic, ziemniaczany, makaronowy, kanapkowy i wegetariański. Wprawdzie znajdują się tam produkty uznawane za tuczące, ale organizmowi wciąż dostarcza się małą ilość kalorii w granicach 1100-1200 kcal w ciągu dnia. Wszystko przez niewielkie porcje żywieniowe. Ta faza pozwala schudnąć od 3,5 do 5 kg.

Dieta ta jest też dla tych, którzy lubią skusić się na coś mało zdrowego, a więc kawałek pizzy czy burgera. Spożywać można je jednak sporadycznie. Zaleca się też zrezygnować m.in. z frytek i słodkich napojów.

Jak wspominaliśmy, dieta pozwala uniknąć efektu jo-jo. Aby tak się stało po powrocie do normalnego sposobu odżywiania, przez dwa tygodnie należy stosować dwa swobodnie skomponowane posiłki tygodniowo. Do pięciu zwiększyć ich ilość można dopiero po wspomnianych dwóch tygodniach, zwiększając je do momentu, aż w tygodniu spożywać się będzie dziewięć swobodnych i pięć posiłków niskokalorycznych.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*