Dieta przy chorobie wrzodowej

Dieta wrzodowa

Odpowiedni sposób żywienia podczas choroby wrzodowej jest niezwykle istotny. Wspomaga proces leczenia, a także zmniejsza dolegliwości związane z tym schorzeniem. Ważne natomiast, aby dieta przy chorobie wrzodowej była ustalona przez wykwalifikowanego dietetyka. Spożywane posiłki muszą być lekkostrawne, a stosowane produkty świeże. Ograniczyć trzeba z kolei potrawy kwaśne i tłuste.

Zasady diety wrzodowej

Dieta u osób cierpiących z powodu wrzodów żołądka i dwunastnicy polega na odsunięciu pokarmów, które pobudzają wydzielanie soków żołądkowych. Poza tym istotne jest, aby posiłki małe objętościowo spożywać regularnie. W przeciwnym razie zalegają one w żołądku i zwiększają wydzielanie soków trawiennych uszkadzających błonę śluzową żołądka. Potrawy powinny być lekkostrawne i rozdrobnione. Początkowo mogą one mieć charakter płynny, następnie wprowadza się pokarmy stałe.

Chory żołądek — co jeść?

Przy chorobie wrzodowej stawiać należy na dietę ochronną, wykluczając produkty, które mogą przyczynić się do zwiększenia ilości soków trawiennych. Wrzodowcy muszą postawić na dietę lekką, która nie zawiera w sobie potraw kwaśnych i pikantnych, a także kawy i alkoholu.

Dieta wrzodowa zawierać w sobie powinna pszenne pieczywo, pszenną mąkę, kaszę manną, sago, ryż, płatki owsiane, drobny makaron, kaszę jęczmienną, słodkie mleko, ser śmietankowy, jajka gotowane na twardo, ryby (leszcz lub panga), chude mięsa, oliwę, masło, margarynę, śmietanę, gotowane warzywa, kleiki i gotowane dojrzałe owoce. Banany na wrzody żołądka według wielu specjalistów także są bezcenne. W tym przypadku warto przygotowywać z nich koktajle. Z kolei wśród potraw stosować można sól, pieprz ziołowy, cukier, cynamon, goździki, wanilię, ziele angielskie, bazylię, koperek oraz natkę pietruszki.

Co do napojów zaleca się picie co najmniej 2,5 litrów wody dziennie. Ewentualnie spożywanym napojem może być zielona herbata, słaba herbata i kawa zbożowa z mlekiem oraz ziołowe i owocowe herbatki.

Produkty zabronione w diecie wrzodowe

Każdy, kogo boli żołądek po jedzeniu, powinien wiedzieć też, z jakich produktów przy chorobie wrzodowej zrezygnować. Tych jest całkiem sporo, a zalicza się do nich: pieczywo razowe i żytnie, mąkę razową, grube kasze i makarony, naleśniki, zsiadłe mleko, jogurty i kefiry, żółte sery, majonez, tłuste mięsa, smażone ziemniaki, suszone owoce, kapustę, groch, soczewicę, fasolę, chałwę, czekoladę, ocet, pieprz, musztardę, ciasta z kremem, napoje gazowane i alkohol.

W przypadku osób, którym dokucza choroba wrzodowa, dieta może być bardzo pomocna. Zmniejszy dolegliwości i wspomoże proces leczenia. Wprawdzie jest to dieta dość restrykcyjna, ale w rzeczywistości to kwestia przyzwyczajenia i zmiany swoich nawyków żywieniowych. Dieta wrzodowa jest bogata w białko, a spożywane produkty muszą być rozdrobnione, aby łatwej trawił je żołądek. Przy wrzodach żołądka i dwunastnicy należy jeść stosunkowo niewiele, ale często, kolejne posiłki spożywając co trzy godziny.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*